Proč jsem se stala veganem?

9. července 2017 v 11:01 | Veganosaurus |  Kdo je kdo
Proč jsem vegan?
Ahoj, dneska bych vás ráda seznámila s mým příběhem, proč jsem vegan a co to takový vegan vůbec je. O veganství si zde napíšeme jen málo, protože samotné téma teprve napíšu.
Nyní se pustíme do mého příběhu.
Kdo je vegan, ten kdo nejí nic živočišného ani nepoužívá nic, co může od živočichů pocházet.
Přešla jsem na veganství asi před měsícem, ano nejspíš si říkáte, no to jsi úplný odborník, jsi vegan jeden měsíc a budeš nás tu poučovat? Ne, nechci vás poučovat ani vás nutit do toho, aby jste se stali vegetariány, vegany, fruityriány ani nic podobného. Ráda bych vás jen s těmito tématy seznámila.
Jak jsem se k veganství vůbec dostala a jak jsem se o něm dozvěděla?
Maso jsem jako malá milovala a mohla jsem ho mít ve všech podobách přes tatarák, klobásy, jitrnice až po sekanou řízky a uzené, které jsem byla schopná jíst samotné i bez chleba. Ano, byla jsem jeden z těch lidí, co si neuměli život bez masa ani představit. Po pubertě jsem začala přibírat a rozhodla jsem se zhubnout. Normální hubnutí mi moc nešlo, protože jsem si udělala takovou lehkou závislost na hamburgerech a podobných nezdravích věcech, které jsem si samozřejmě neuvědomovala tak jak bych měla a místo zdravého a rozumného jídla jsem začala vyhledávat různé diety. Diety fungovaly na jedničku, ale JOJO efekt se objevil za nedlouho a nebyl moc příjemný, obzvlášť pro holku v pubertě. Bylo mi 17 a v tomto věku sem ze své váhy a stálého přibírání dostávala deprese. Vždy jsem se při depresi ještě více najedla.
Moje mamka měla velice silnou kamarádku, která měla asi 150kg. Po nějaké době začala hodně rychle hubnout, ze začátku to bylo, co říkala kolem 10kg za měsíc. Říkala jsem si, to musí být kouzlo. Začala jsem se vyptávat a teta mi řekla, že drží Dukanovu dietu, kde ze začátku jíte jen bílkoviny a podle popsaných pravidel postupem přidáváte zeleninu a ostatní potraviny. Říkala jsem si, že to okamžitě musím vyzkoušet. Ihned jsem si našla jejich stránky, vše si pročetla a ihned druhý den začala. Musím říct, že dieta splňovala vše, co v ní bylo slibováno. Kilogramy šly dolů jako na běžícím páse, ale. Ano jako u všeho i tady bylo jedno velké ale. V této dietě se nesmělo jen tak skončit, jinak vám totiž hrozil opět obrovský JOJO efekt a tato dieta je i na několik let. Podle toho kolik kilo chcete shodit a já jako teenager jsem to stále nedokázala a z původních 70kg jsem se vyšplhala na ošklivých 84kg. Jenže jak jsem se stále k dietě vracela, vždy jsem začínala od začátku a stále začínala bílkovinami a především masem. Tato dieta je opravdu ze začátku hodně přísná a smíte jen určitá masa bez tuku a bez oleje apod. jedla jsem stále jen kuřecí a postupem času jsem se ho přejedla a začala jsem mít k masu odpor, který stále trval. A proto jsem přestala s dietou a vynechala ze svého jídelníčku maso a jedla jsem jen ryby. Ale pokud jste vždy milovali maso a později se ho snažíte nahradit pouze rybama, opět se vám stane ten samý příběh jako s masem. Přejíte se ho. Někdo třeba ne, ale na mě toho masa bylo opravdu mnoho, moje tělo a chuťové buňky maso nesnášelo. K tomu mi začínalo být hodně špatně od žaludku. 2roky před tím jsem měla nalezeno v žaludku bakterii Helicobacter pylori, dostala jsem na to prášky a mělo být vše v pořádku. Ale po těch dvou letech s mýma dietama mi bylo opět špatně. Šla jsem tedy opět k lékaři, který mi řekl, že je to reflukční choroba jícnu- žaludeční kýla a jinak než operativně to vyléčit nejde. Optala jsem se z čeho toto může vzniknout a on řekl, že příčin je mnoho, ale nejčastější jsou nezdravá jídla, nepravidelná strava, nevyvážená strava a diety. Velice mě to zaskočilo a do operace jsem na jídlo nehleděla a jedla všechny čuňačinky, co mi padly pod pusu. Po operaci jsem musela jíst vše, ale opravdu ve velmi malém množství, protože můj žaludek byl minimální. Nyní už to je přes půl roku co jsem po operaci a je mi opravdu dobře. Ano, občas mě něco zabolí, ale je mi dobře a jsem zdravá. Po operaci co jsem byla schopná jíst normálně, koukala jsem na různé zdravé alternativy jídla bez masa. Až jsem jednou začala projíždět YouTube a objevila pár holčin, co natáčely o veganství. Říkala jsem si, co to může být? A začala je sledovat, natáčeli videa, Co jsem dnes jedla? A já se jejich recepty začala velmi inspirovat, jídlo mi chutnalo, a tak jsem začala na internetu vyhledávat, co je to veganství. Dostala jsem se k tomu, že je to stravování se bez živočišných produktů a užívání kosmetiky bez živočišného původu. Vždy jsem milovala zvířata, už jako malá jsem prý uspořádávala pohřeb broučkovi, protože jsem ho nechtěně zašlápla. Až doposud jsme měli a stále máme dost zvířat. A proto jsem si řekla, ano tohle chci zkusit. Zkusila jsem to a zjistila, že celou dobu co mě po určitém jídle bolel operovaný žaludek, byla to alergie na mléko o které jsem do té doby nevěděla, a nebo se objevila až nyní. Ale je mi dobře. Je mi lépe, než mi bylo, ale začala jsem to kvůli zvířatům a nyní takto jím kvůli svému zdraví. Nechci, aby si někdo myslel, že nyní chci, aby každý kdo si tento článek přečte, přešel na veganskou stravu. Každé stravování má své kouzlo a svůj gurmánský zážitek. Spíš bych vás ráda jen seznámila s jinými odvětvími jídelníčku, které mohou být. Jinak můj přítel je všežravec a není problém se navzájem respektovat.
Snad vám tento článek něco nového přinesl J
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama