Červenec 2017

Nejjednodušší čokoláda na světě

19. července 2017 v 6:00 | Veganosaurus |  Recepty pro všechny
Domácí skvělá čokoláda
Tato čokoláda je úplně pro všechny a dokonce je skvělá i pro dietáře. Říkáte si, cože? Jak ksakru je možné, že je čokoláda možná i pro dietáře?

Potřebujeme:
3ČL kakao
3 kusy kakaového másla
1ČL kokosového oleje
sladidlo
Vše co máte rádi, já použila vegan lentilky :-D

Postup:
Rozehřejeme kakaové máslo s kokosovým olejem, přimícháme kakao, sladidlo a vše, co máme rádi a, co bychom si rádi dali v čokoládě.
Dáme do formičky, necháme vychladnout a dokonalá čokoláda je hotová.

Nejlepší, mňááám

Koprová omáčka

18. července 2017 v 6:00 | Veganosaurus |  Recepty pro všechny
Koprová omáčka

Tato koprová omáčka je veganská, ale chutná i všežravcům, což je skvělá zpráva pro ty kteří to mají stejné jako já, kde žije jeden vegan a ostatní všežravci a přitom nechcete pořád jíst rozdílně.

Potřebujeme:
Brambory
1balíček tofu přírodní
Špetka kala manak (černá sůl)
Hrst kopr
1balení rýžová smetana
1hrneček Rýžové mléko
1ks cibule
1ks petržel
2PL ocet
2PL cukr
Sůl a pepř

Postup:
Uvaříme si brambory.
Do hrnce hodíme cibulku s petrželkou a necháme osmahnout, přilijeme šlehačku s mlékem a necháme chvilku povařit. Přihodíme nasekaný kopr, přilijeme ocet a osladíme, osolíme a lehce opepříme. Tofu posypeme kala manukou (černou solí) a lehce osmahne nasucho na pánvi. Nandáme na talíř brambory, polijeme omáčkou a přidáme kousky tofu.
Dobrou chuť, pokud nemáte rádi vajíčka, nepoužívejte černou chuť.

Fake bramboračka

17. července 2017 v 6:00 | Veganosaurus |  Recepty pro všechny
Fake bramboračka

Ahoj, dnes tu máme bramboračku, která bramboračkou vlastně vůbec není už jen z důvodu, že to kolem brambor neproletělo ani rychlíkem.

Na této polévce je opravdu nejlepší to, že ji může opravdu každý. A když myslím každý myslím tím každé odvětví stravování.
Největší alergen na tom jsou slunečnicová semínka, která tu jsou základem, a tak doufám, že tím mě někdo nenatřkne, že jsem napsala, že tato polévka je pro všechny.

Potřebujeme:
1hrníček slunečnicová semínka (předem namočíme)
1ks petržel
2ks mrkev
10ks sušená rajčata (předem namočená)
1hrníček vlažná voda
Majoránka, sušený česnek, pepř, sůl a můžeme mít i další koření podle chuti


Postup:
Vše hodíme do mixéru a mixujeme podle toho, jak to chceme. Můžeme si nechat kousky nebo můžeme rozmixovat do hladka.

Přeji dobrou chuť

zeleninové rizoto

16. července 2017 v 6:00 | Veganosaurus |  Recepty pro všechny
Zeleninové rizoto

Ahoj, dnes tu pro vás mám jedno z mých nejoblíbenějších jídel, co jsem jedla ve veganském stylu. Vlastně jsem si ani nikdy neuvědomovala, že to je veganské. :-D
A vlastně jedno z těch nejvíce jednoduchých.

Potřebujeme:
2 hrsti kulatozrnné rýže
1litr zeleninového vývaru
30dkg zeleniny
3 větší cibule
2 stroužky česneku
2PL oleje

Postup:
Na oleji zpěníme cibulku s česnekem a přisypeme rýži. Zamícháme a smažíme při stálém míchání asi 5minut. Po chvilce smažení přihodíme zeleninu a necháme ještě pár minutek smažit, po dosmažení začneme přilívat vývar, ale musíme vždy jednu naběračku a chvilku mícháme, další naběračku a mícháme, než rýže vodu vsákne a takto pokračujeme do té doby než je rýže uvařená, matlavá a trošku vývaru nám tam zůstane. V tuto chvíli je rizoto hotové a opravdu skvělé.


Dobrou chuť

Den 3. 13. 7. 2017

14. července 2017 v 14:37 | Veganosaurus |  Co jsem dnes jedla? Vegan vs. Všežravec
Den 3.
13. 7. 2017

Ahoj, dneska to bylo trochu náročnější, protože jsem byla v práci do dvou a k tomu mi ujel autobus, kvůli kterému mi ujel i vlak, a tak jsem se domu dostala až kolem páté hodiny, a proto jídla dnes nebylo moc.

Snídaně:
Dnes to nebylo nic moc. Opět jsem snídala pečené MÜSLI s banánem a oříškovým mlékem.
Na rozdíl si můj přítel dal rohlík se šunkou a sýrem.

Svačina:
Má svačina byla spojena s obědem, protože jsem na svačinu v práci šla až v půl jedné.
Dala jsem si čočku se sušenými rajčaty a černými olivami.
Všežravec si dal jednu svačinu půl kila pochoutkového salátu se 3 karlovarskými rohlíky, a protože kolem jedné hodiny měl opět hlad, koupil si ještě něco menšího v Tescu, Bohužel zapoměla jsem se zeptat co to bylo.

Oběd:
Jak už jsem říkala, oběd byl vynechán.

Svačina:
Já si dala dva na sucho smažené veganské párky od Lindy McCartney. Byli moc dobré, ale jak už jsem si odvykla na maso byli na mě až moc masové. Připomínali mi až moc špekáčky. A zdlábla jsem to kouskem melounu.
Přítel si nic nedal, vlastně ani netuším proč.

Večeře:
Dala jsem si dva čerstvé rohlíky a kousek upečené bublaniny, co jsem na ni už psala recept, ale tentokrát jsem ji udělala s borůvkami.
Všežravec si s semnou dal buchtu.

Ano vím, že jsem dneska moc nadšenej článek nenapsala, ale opravdu jsem neměla moc co jíst, protože na to nebyl čas. Jsem opravdu dost ustrašená z toho nedělního letu a tak už mě moc ani chuť k jídlu neláká.
Omlouvám se a vy, co se chystáte jíst, přeji dobrou chuť.

Kdo je RAW?

14. července 2017 v 14:18 | Veganosaurus |  Kdo je kdo
Ahoj nyní bych vás ráda seznámila s dalším životním potravinovým stylem,
dnes to bude RAW.
Lidé, kteří jedí tzv. RAW, jedí potraviny jen syrové.
Ale i tuto skupinu si musíme rozdělit na vegany a nevegany.
Vím, asi to zní divně, ale bohužel je to tak, protože syrové se může jíst i maso, ryby, vejce (majonéza)…
Podle mého, nelze vždy jíst pouze syrovou stravu, a asi proto mají Raw povoleno si jídlo opracovávat od 42°C-48°C. Při této teplotě vitamíny stále zůstávají v potravinách a zelenina se nezačne vařit, jen se ohřeje. Pro teplé období to je nejideálnější. Takový vlažný čaj krásně zahřeje a stále máte jistotu, že vitamíny neutekly.
Možná si říkáte, ale například mrkev spouští své vitamíny až při vyšších teplotách a tuku.
Nikdo, ale nikdo neříká, že RAW nemohou máslo. Mohou a to je na tom rozdíl od veganů. Oni nemají zakázané živočišné výrobky, pokud tedy nejsou ještě vegani. Kdo je vegan už zde bylo zmíněno. http://veganzone.blog.cz/1707/kdo-je-vegan
Ale nic se nemá přehánět, a proto se to s teplými pokrmy nemělo také moc přehánět. Nejlepší je pro tyto osoby převážně zelenina, která je velice obohacená na bílkoviny a důležité látky. Takové smoothie je úžasná snídaňová bomba plná vitamínů a síly.
Pokud byste měli zájem stát se RAW, měli byste si uvědomit, že vaše strava musí být vyvážená, aby vám nic v těle nechybělo a určitě byste měli doplňovat vitamíny. Minimálně B12, kterou by samozřejmě měl doplňovat každý, protože k tomuto vitamínu se už moc často v této době nedostaneme.

Raw jsem nikdy nejedla, a proto momentálně nevím, jak se po změně jídelníčku člověk chová.
Ráda, ale tento způsob jídelníčku za nějaký čas mám chuť vyzkoušet.

Budu ráda, když mi napíšete, zda se vám články o tom kdo co je, líbí či nikoli.

Den 2. 12. 7. 2017

13. července 2017 v 17:17 | Veganosaurus |  Co jsem dnes jedla? Vegan vs. Všežravec
Co jsem dnes jedla?

Den 2 12. 7. 2017

VEGAN VS. VŠEŽRAVEC

Ahoj dnes jsem opět nestíhala moc fotit, protože celé dopoledne jsem v práci, a když dorazím domů, jsou 4 hodiny a já jsem ráda, že jsem ráda. Vím, není to žádná omluva, ale vše napravím. Dnes jsem vyjímečně v práci nebyla, ale nebylo mi moc dobře, protože jsem měla teplotu.

Ráda bych se zeptala, zda byste měli zájem o malý vlog nebo Co jsem dnes jedla, z mé dovolené. Bohužel odlétám bez svého přítele, který z pracovních povinností zůstává zde, ale mohla bych téma Vegan vs. Všežravec psát, co jsem jedla já a má kamarádka se kterou poletím.

Dnešní jídelníček není nic extra ohledně pravidelnosti. Nezačala jsem toto psát, abych tady psala jak krásně jím pravidelně, když to není pravda. Ano, včera se štěstí podařilo a mé jídlo bylo dost pravidelné, ale většinou to tak není a já bych vám ráda ukázala jak je to doopravdy.

Snídaně:
K snídani jsem si dala pečené MÜSLI s alpro oříškovo sójovým mlékem a půlkou banánu. Plus 3 para ořechy.
Přítel si nedával nic. Tvrdí, že po ránu nemá hlad. (ještě, aby ne, když jí na večer těžká jídla :D)

Svačina:
Dnes jsem výjimečně nebyla v práci, protože jsem včera měla zvýšenou teplotu a v práci pracuji s potravinami, nebylo by to moc vhodné, a proto jsem si dala plněný žampion Portobello zeleninovým rizotem a byl posypaný veganským sýrym.
Zatím, co můj přítel všežravec si dal poslední porci noků se sýrovou omáčkou, protože jsem udělala více, než jsem měla v úvahu. Bylo to tak hutné, že oběd úplně vynechal.

Oběd:
Já si dala k obědu plněnou cuketu tím samým rizotem, které bylo v žampionu a opět posypáno vegan sýrem.

Asi po půl hodině jsem si dala 5para ořechů.
Dobře další půl hodinu po oříškách mé chutě nekončily a tak jsem si dala trochu pečeného MÜSLI opět s oříškovo sójovým mlékem od alpro a dojedla k tomu tu půlku banánu, co mi zbyla od rána. Ano i vegani mohou snídat po obědě.

Svačina:
Jako svačinu jsem si dala dva čerstvé rohlíky.
Přítel si dal dva rohlíky s semnou ale namazal si je máslem a přidal pár plátků šunky.

Večeře:
Původně jsem si dělala svačinu na zítra a myslela, že večeři vynechám, ale bohužel mé chutě na zelenou čočku s černými olivami a sušenými rajčaty byly neuvěřitelné, a proto jsem si svou svačinu udělala znovu a jednu porci této luxusní čočky dala k večeři. Jako dezert jsem si dala kousek melouny a byla jsem 100% spokojená.
Všežravec si už nic nedal.

Rybízová buchta (bublanina)

12. července 2017 v 17:13 | Veganosaurus |  Recepty pro všechny
Rybízová bublanina

Vhodné pro: VEGAN, VEGETARIÁN, VŠEŽRVEC

Potřebujeme:
2 hrnky polohrubá mouka
1 hrnek cukr krupice
1balíček prášek do pečiva
0,5 hrnku oleje
1 hrnek rostlinného či obyč. mléka
2PL drceného lněného semínka s kešu oříšky a dýňovými
semínky (značka SEMIX)
možné i 2 vejce pro všežravce
300dkg-500dkg ovoce, já vybrala rybíz

Postup:
Jako první si připravíme ze lněného semínka vajíčko (lněné semínko smícháme s 5PL vody a necháme pět minut odstát). Smícháme všechny suché ingredience, promícháme a přidáme všechny mokré ingredience i s vejcem promícháme, nahoru nasypeme ovoce, lze i trochu promíchat a vložíme do trouby, kterou si předehřejeme na 200°C a pečeme 20 minut. Pro kontrolu píchneme po 20minutách pečení špejli do středu buchty, pokud se špejle nebude lepit buchta je upečena. Necháme chvilku vychladnout a můžeme podávat, jak teplou tak i vychladlou.

Je opravdu vynikající.
Dobrou chuť



Den 1. 11. 7. 2017

12. července 2017 v 12:01 | Veganosaurus |  Co jsem dnes jedla? Vegan vs. Všežravec
Den 1.
11. 7. 2017

Ahoj, dnes tu máme můj první den, Co jsem dnes jedla.
Doufám, že se vám můj jídelníček bude líbit.

Vegan vs. Všežravec

Snídaně:
Dnes jsme měli snídani společnou, protože jsem upekla rybízovou buchtu, která byla veganská a přítelovi moc chutnala tak si dal s semnou, Byla jsem nadšená z jeho pochvaly. Recept vám dnes nebo zítra vložím do složky RECEPTY. K buchtě jsem si dala Viva soy Cappucino a přítel si dal Ice coffe. Dali sme si takto podobné nápoje, aby naše jídla byla tak nějak trochu podobná a zároveň byl vidět rozdíl mezi veganem a všežravcem.


Svačina:
Jako svačina nám posloužil včerejší oběd, kdy jsem vařila rizoto.
Dělala jsem Italské rizoto, kde jsem dala smažit cibuli a později i rýži a zalívala pomalu zeleninovým vývarem. Po uvaření jsem si odebrala stranou. K tomu jsem si dala 2 nektarinky.
Jako masovou verzi jsem na straně usmažila hovězí mleté maso s červenou paprikou, chilli, solí a pepřem. Které jsem přihodila do uvařeného rizota a nastrouhala 20dkg sýru a nechala v hrnci ještě chviličku povařit, aby se to všechno pořádně spojilo.

Oběd:
K obědu jsem udělala noky (kdo chce gnocchi).
Pro sebe jako vegana jsem udělala kari omáčku s rýžovou smetanou od alpro. Já si k tomu přidala okurek a polníček jsem přikusovala.
Všežravecká omáčka byla sýrová, kde jsem ve 3 kelímkách smetany rozpustila 10dkg eidamu, 15dkg ementálu a 10dkg smetanita a omáčka byla hotova. Nejsem Ital, a proto pro mne nebyl problém používat eidam.

Svačina:
Vegan si dal půlku žlutého melounu.
Všežravec si nic nedal, protože nemá takovou potřebu jíst z takového hutného jídla, který obědval.

Večeře:
Dala jsem si 6 kusů oliv a dvě sušená rajčátka.
Přítel si dal 2 kousky buchty.

Tento den nebyl moc obohacený na jídla, ale je to můj první článek o to, co jsem dnes jedla, tak snad se vám takto psané články budou líbit.

Vím, toto není originál.

11. července 2017 v 17:27 | Veganosaurus |  Kdo je kdo
Ahoj, nebudu tímto originál, ale napadlo mě, co když začnu dělat, Co jsem dnes jedla?

Nechci to dělat jako na YT, kde holky a kluci natáčí svá jídla s tím, co dnes dělají apod.

Já bych to ráda pojala tím způsobem, že bych vždy napsala, co jsem za celý den jedla a co např. jedl můj přítel, který je všežravec a co já, aby byly vidět rozdíly mezi veganem a všežravcem. Můžeme jíst oba to samé, ale rozdílné. Oba si klidně dáme to své a věřím, že oběma to bude chutnat. Ráda bych později udělala i něco jako ochutnávky určitých produktů.

Je samozřejmé, že toto není originální, ale myslím, že u mě by to bylo jiné, než jste u ostatních zvyklí, protože já jsem sice vegan, ale vím moc dobře, že ten kdo je všežravec, jí maso z důvodu, že je to přirozené a RAW jí jen syrovou stravu z důvodu toho, že pro ně je to nejlepší. Já jím tak jak můžu kvůli zdraví, protože mám alergii na laktózu a maso mi nedělá dobře. Vejce už jsem vynechala dobrovolně, ale nehodlám vás do ničeho nutit ani vám ukazovat jak na veganství přejít. Je to spíš něco v tom smyslu, pokud byste měli zájem si doma udělat jeden odlehčený den, můžete se inspirovat mými recepty, pokud mi rozumíte jak to myslím.

Každý den u mého, Co jsem dnes jedla, bych ráda dávala i své cviky, které budu cvičit, protože bych ráda zhubla. Nejspíš vám po čase ukážu svou váhu, co mám nyní a co se mi povedlo zhubnout.

Byla bych ráda, kdyby to nikdo nebral ve špatném, toto je blog o lidském stravování, které má určitá pojmenování.

Lilek na černo

11. července 2017 v 16:19 | Veganosaurus |  Recepty pro všechny
Lilek na černo s houbami
Vhodné pro: VEGAN, VŠEŽRAVEC, VEGETARIÁN

Suroviny:
2 střední lilky
500g hub (já používám trio- bílé a hnědé žampiony, hlíva ústřičná)
2PL ocet
1PL cukr
8-10PL sójová omáčka
1 větší cibule
2 stroužky česneku
4PL bramborového škrobu
500ml vody
Rýže dle potřeby, jako příloha


Postup:
Na lžíci oleje necháme zesklovatět cibulku s česnekem. Mezitím si necháme vypotit lilek (Nakrájíme na 2cm široké plátky a hodně osolíme, necháme 10minut odležet a poté sůl setřeme ubrouskem) nakrájíme na kosočtverce o velikosti jednoho sousta a přihodíme k cibulce a česneku, za stálého míchání necháme lehce lilek osmažit a změknout. Po změknutí lilku přilijeme ocet, sójovou omáčku, cukr, vodu, a pokud máte zájem, můžete přidat sůl a pepř. Celou směs pořádně promícháme a necháme 10min dusit pod pokličkou. Přidáme houby, které si nakrájíme na stejně velké kusy jako lilek a opět necháme dusit, dokud se houby neuvaří. Mezi tím si uvaříme rýži podle návodu, já nejraději používám jasmínovou. Po uvaření omáčky smícháme v hrníčku škrob s vodou a vlijeme do omáčky, zamícháme, necháme 5minut povařit a máme hotovo!

Podáváme do hlubokého talíře či misky, já si přidala nakrájenou okurku na plátky.

Dobrou chuť,
budu ráda, pokud mi dáte vědět, zda vám recept chutnal.

Kdo je všežravec?

10. července 2017 v 19:32 | Veganosaurus |  Kdo je kdo
Kdo je všežravec?
Všežravec je osoba, která jí všechno. Samozřejmě ne vždy vše znamená, že úplně vše. Jedná se spíš o vše, co se jíst dá. Jedí maso, vejce, mléko a používají živočišné produkty např. vlna, peří apod.


Jejich jídlo je neomezené, tepelně ho mohou opracovat, ale jedí i syrovou potravu. Je to největší skupina společnosti. Název všežravci vymysleli lidé, kteří přestali z určitých důvodů jíst nějakou skupinu potravin. Aby mohli rozeznávat, co dané osoby jedí. Samozřejmě neznamená, že všežravci jsou bezcitní, protože jedí maso, med, vejce a mléko.
Tyto osoby mohou zvířata milovat, ale pokud si kupují hovězí, už nepřemýšlí o tom, zda to je ze zvířete s krásnýma očima, ale jako přirozenou součást potravy. Naši předci, kteří lovili ještě mamuty, také nepřemýšleli o tom, zda budou jíst maso či bobule. Jedli to, co zrovna bylo jen, aby přežili, nosili kožešiny, aby přežili tuhé zimy. Jsme stvořeni pro nošení oblečení a jedení masa. Naše tělo je pro tento způsob stravování utvořen, ale i tak se najdou osoby, které tuto přirozenost mění.
Proč se domnívat, že jen my můžeme za globální oteplování, však dříve bylo také kvůli dinosaurům. Někdo toto může brát, jako kdyby toto bylo v pořádku. Třeba je toto mínění správné a třeba také není. Je už na nás jakou cestu si vybereme. Někdo si řekne, že s touto situací stejnak nic neudělá a maso a živočišné výrobky jí stále.
Je toto vůbec správně?
Ano, je to správně. Každý musíme být nějaký, a pokud nebudeme vstřícní ke všemu, nikdy to nemůže dopadnout dobře. A proto bychom se sami sebe měli zeptat:

Nutně musím ponižovat vegany, vegetariánu, fruityriány, RAW apod.?
Ne, nemusíme, každý jsme nějaký a měli bychom to respektovat.

Ano nikdy není správně nutit jen svou pravdu do konverzace, ale na tom jíst maso přeci není nic špatného pro lidi, kteří milují a jedí maso. Tak proč je za to odsuzovat?
Neodsuzujme lidi za to, co jedí a jací jsou. Vždy dělají vše, tak jak si myslí, že je to správně.

Kdo je vegan?

9. července 2017 v 13:12 | Veganosaurus |  Kdo je kdo
Ahoj dnes bych vám ráda napsala, kdo je to vegan.

Vegan je mimozemšťan, který každý den zachrání jednu krávu.

Samozřejmě, že ne, vegan není nikdo jiný než člověk. Není to víra, je to tzv. smysl života.


Nebudeme si nic nalhávat, není to nikdo extra výjimečný, není to člověk, který změní svět ani člověk, který by někomu ubližoval spíš naopak. Osoba říkající si VEGAN je člověk, který se zastává zvířat, jak nejvíc jen může. Nestačí říct, mám rád zvířata, jsem vegan. Je to osoba, která se zvířat zastává celým svým srdcem a snaží se bojovat proti tomu, aby zvířata nebyla zabíjena za jakýmkoli účelem. Tím pádem nejí žádné pokrmy, které obsahují živočišné produkty. Např.: maso, vejce, mléko, máslo, med od včel ani živočišnou želatinu.
Nepoužívají živočišné produkty, které jsou opět ze zvířat: tělová mléka, sprchové gely s mlékem, s mateří kašičkou, ale nemají ani péřové peřiny či vlněné svetry. Vše se v této době dá nahradit umělými vlákny, které neubližují zvířatům, která se nemohou bránit.


Vegan může být i osoba, která nejí maso ze zdravotního hlediska.


Jsou tu také alergie na vejce, laktózu, živočišné bílkoviny apod.


Nikdy bychom neměli nikoho z lidí odsuzovat, co právě jí.


Můj přítel je všežravec a dokážu mu usmažit řízek, stejnak jako já si místo toho na novém oleji mohu usmažit v trojobale žampiony či tempech. Jde pouze o to vnímat sám sebe a soucítit jak sami mezi sebou tak se zvířaty. Někdo to vnímá více a někdo méně, ale nikdo není špatný za to co jí.

Ptáte-li se zda je veganství přirozené? Ne, není.

Proč tedy lidé nejedí maso, když to není přirozené?
Už tu tato otázka byla zodpovězena, jak z důvodu soucítění se zvířaty, která mohou být kolikrát až týrána, tak i ze zdravotních důvodů, někdy i z náboženských důvodů.

Každý jsme nějaký a neměli bychom se navzájem odsuzovat, ale poslouchat se.


Takže kdo to je vegan?
Vegan je člověk, který nejí nic co je živočišného původu a nepoužívá ani věci, které jsou živočišného původu a snaží se bojovat proti týrání zvířat a mluvit za ně.


Proč jsem se stala veganem?

9. července 2017 v 11:01 | Veganosaurus |  Kdo je kdo
Proč jsem vegan?
Ahoj, dneska bych vás ráda seznámila s mým příběhem, proč jsem vegan a co to takový vegan vůbec je. O veganství si zde napíšeme jen málo, protože samotné téma teprve napíšu.
Nyní se pustíme do mého příběhu.
Kdo je vegan, ten kdo nejí nic živočišného ani nepoužívá nic, co může od živočichů pocházet.
Přešla jsem na veganství asi před měsícem, ano nejspíš si říkáte, no to jsi úplný odborník, jsi vegan jeden měsíc a budeš nás tu poučovat? Ne, nechci vás poučovat ani vás nutit do toho, aby jste se stali vegetariány, vegany, fruityriány ani nic podobného. Ráda bych vás jen s těmito tématy seznámila.
Jak jsem se k veganství vůbec dostala a jak jsem se o něm dozvěděla?
Maso jsem jako malá milovala a mohla jsem ho mít ve všech podobách přes tatarák, klobásy, jitrnice až po sekanou řízky a uzené, které jsem byla schopná jíst samotné i bez chleba. Ano, byla jsem jeden z těch lidí, co si neuměli život bez masa ani představit. Po pubertě jsem začala přibírat a rozhodla jsem se zhubnout. Normální hubnutí mi moc nešlo, protože jsem si udělala takovou lehkou závislost na hamburgerech a podobných nezdravích věcech, které jsem si samozřejmě neuvědomovala tak jak bych měla a místo zdravého a rozumného jídla jsem začala vyhledávat různé diety. Diety fungovaly na jedničku, ale JOJO efekt se objevil za nedlouho a nebyl moc příjemný, obzvlášť pro holku v pubertě. Bylo mi 17 a v tomto věku sem ze své váhy a stálého přibírání dostávala deprese. Vždy jsem se při depresi ještě více najedla.
Moje mamka měla velice silnou kamarádku, která měla asi 150kg. Po nějaké době začala hodně rychle hubnout, ze začátku to bylo, co říkala kolem 10kg za měsíc. Říkala jsem si, to musí být kouzlo. Začala jsem se vyptávat a teta mi řekla, že drží Dukanovu dietu, kde ze začátku jíte jen bílkoviny a podle popsaných pravidel postupem přidáváte zeleninu a ostatní potraviny. Říkala jsem si, že to okamžitě musím vyzkoušet. Ihned jsem si našla jejich stránky, vše si pročetla a ihned druhý den začala. Musím říct, že dieta splňovala vše, co v ní bylo slibováno. Kilogramy šly dolů jako na běžícím páse, ale. Ano jako u všeho i tady bylo jedno velké ale. V této dietě se nesmělo jen tak skončit, jinak vám totiž hrozil opět obrovský JOJO efekt a tato dieta je i na několik let. Podle toho kolik kilo chcete shodit a já jako teenager jsem to stále nedokázala a z původních 70kg jsem se vyšplhala na ošklivých 84kg. Jenže jak jsem se stále k dietě vracela, vždy jsem začínala od začátku a stále začínala bílkovinami a především masem. Tato dieta je opravdu ze začátku hodně přísná a smíte jen určitá masa bez tuku a bez oleje apod. jedla jsem stále jen kuřecí a postupem času jsem se ho přejedla a začala jsem mít k masu odpor, který stále trval. A proto jsem přestala s dietou a vynechala ze svého jídelníčku maso a jedla jsem jen ryby. Ale pokud jste vždy milovali maso a později se ho snažíte nahradit pouze rybama, opět se vám stane ten samý příběh jako s masem. Přejíte se ho. Někdo třeba ne, ale na mě toho masa bylo opravdu mnoho, moje tělo a chuťové buňky maso nesnášelo. K tomu mi začínalo být hodně špatně od žaludku. 2roky před tím jsem měla nalezeno v žaludku bakterii Helicobacter pylori, dostala jsem na to prášky a mělo být vše v pořádku. Ale po těch dvou letech s mýma dietama mi bylo opět špatně. Šla jsem tedy opět k lékaři, který mi řekl, že je to reflukční choroba jícnu- žaludeční kýla a jinak než operativně to vyléčit nejde. Optala jsem se z čeho toto může vzniknout a on řekl, že příčin je mnoho, ale nejčastější jsou nezdravá jídla, nepravidelná strava, nevyvážená strava a diety. Velice mě to zaskočilo a do operace jsem na jídlo nehleděla a jedla všechny čuňačinky, co mi padly pod pusu. Po operaci jsem musela jíst vše, ale opravdu ve velmi malém množství, protože můj žaludek byl minimální. Nyní už to je přes půl roku co jsem po operaci a je mi opravdu dobře. Ano, občas mě něco zabolí, ale je mi dobře a jsem zdravá. Po operaci co jsem byla schopná jíst normálně, koukala jsem na různé zdravé alternativy jídla bez masa. Až jsem jednou začala projíždět YouTube a objevila pár holčin, co natáčely o veganství. Říkala jsem si, co to může být? A začala je sledovat, natáčeli videa, Co jsem dnes jedla? A já se jejich recepty začala velmi inspirovat, jídlo mi chutnalo, a tak jsem začala na internetu vyhledávat, co je to veganství. Dostala jsem se k tomu, že je to stravování se bez živočišných produktů a užívání kosmetiky bez živočišného původu. Vždy jsem milovala zvířata, už jako malá jsem prý uspořádávala pohřeb broučkovi, protože jsem ho nechtěně zašlápla. Až doposud jsme měli a stále máme dost zvířat. A proto jsem si řekla, ano tohle chci zkusit. Zkusila jsem to a zjistila, že celou dobu co mě po určitém jídle bolel operovaný žaludek, byla to alergie na mléko o které jsem do té doby nevěděla, a nebo se objevila až nyní. Ale je mi dobře. Je mi lépe, než mi bylo, ale začala jsem to kvůli zvířatům a nyní takto jím kvůli svému zdraví. Nechci, aby si někdo myslel, že nyní chci, aby každý kdo si tento článek přečte, přešel na veganskou stravu. Každé stravování má své kouzlo a svůj gurmánský zážitek. Spíš bych vás ráda jen seznámila s jinými odvětvími jídelníčku, které mohou být. Jinak můj přítel je všežravec a není problém se navzájem respektovat.
Snad vám tento článek něco nového přinesl J

Seznámení

2. července 2017 v 14:24 | Veganosaurus
Ahoj,
ráda bych Vás seznámila s mým blogem, který se bude zabývat především veganstvím.
Budeme se zabývat tématy : Co jsem dnes jedla?
Co je veganství?
Rozdíly mezi veganstvím, vegetariánstvím, všežravci a RAW.
Recepty

Je mi 21let a žiju v Praze. Studuji Obchodní školu a plánuji se stát psycholožkou. Vegankou jsem se rozhodla stát z důvodu zdraví. Zvířata miluju a nechci, aby se jim ubližovalo, ale není to můj nejhlavnější důvod, proč jsem se stala vegankou.